De vispassage

Voor een gezond waterecosysteem is het van belang dat het waterleven zich kan verplaatsen over grotere gebieden. Veel vissen verplaatsen hun leefgebied gedurende het jaar of hun leven. In de Nederlandse wateren, en dus ook in Lunetten, stuiten ze hierbij op vele barrières in de vorm van dammen, stuwen, sluizen, gemalen en dijken.
Vispassages (of vistrappen) zijn constructies die vissen de gelegenheid geven deze barrières toch te overbruggen. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in mei 2017 een passage aangelegd in de dam tussen de fortgracht en het Inundatiekanaal. In de betonnen dam is een gat gezaagd waar de passage tegenaan is geplaatst (zie foto’s). De passage bestaat uit een grote bak die is verdeeld in vakken die met kleine openingen met elkaar in verbinding staan. Het eerste vak staat in verbinding met het water van de fortgracht (het hogere peil) en het laatste met het water in het inundatiekanaal (het lagere peil). De openingen staan kruislings tegenover elkaar zodat de waterstroom een flinke weerstand ondervindt. Dit is te zien in het voorbeeld hieronder.
tekening vispassage

Hierdoor stroomt er relatief weinig water van het ene peilvak in het andere en ontstaat er een trapsgewijze peilovergang. De vissen kunnen via de openingen van het ene vak naar het andere zwemmen en in de luwtes die ontstaan kunnen ze op adem kunnen komen voordat ze tegen de stroom in naar het volgende vak zwemmen. De in- en uitgang van de passage kunnen zonodig worden afgesloten met een schuif zodat er geen water meer weglekt naar het lagere peilvak.
terug